Greek Economic Forum – CYPRUS 2016

3

Greek Economic Forum – CYPRUS 2016

 Greek Economic Forum στο Πανεπιστήμιο ΛευκωσίαςΤο παράδειγμα της Κύπρου και οι επιπτώσεις της κρίσης στον τουρισμό της  

Οι υπεύθυνοι για την οικονομική τραγωδία στην Κύπρο, πρέπει να τιμωρηθούν. Η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα, χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα. Είναι απαραίτητη η πολιτική σταθερότητα την οποία  η Κύπρος  έχει σε αντίθεση  με την  Ελλάδα. Η οικονομική κρίση στην Κύπρο ξεκίνησε και εξελίχθηκε ως Τραπεζική κρίση. Είναι καιρός να χαράξουμε στρατηγική για το μέλλον και να την ακολουθήσουμε ευλαβικά.

Αυτά τονίσθηκαν μεταξύ άλλων  στην εκδήλωση που οργάνωσαν το Greek Economic Forum ( Ελληνικό Οικονομικό Φόρουμ) και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας  με θέμα τη «Μελέτη της περίπτωσης  της Κύπρου»,  στην οποία ενεργό συμμετοχή είχαν και φοιτητές  του Πανεπιστημίου.

2

«Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης φαίνονται ολοένα και περισσότερο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τον στυλοβάτη της οικονομίας μας», υπέδειξε η Δρ. Μαρία Μιχαηλίδου, καθηγήτρια, κοσμήτορας της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Η μείωση της ρευστότητας, η συρρίκνωση της ζήτησης, ο περιορισμός των επενδύσεων, έχουν επηρεάσει κατά πολύ τη λειτουργία της μικρομεσαίας επιχείρησης. « Αν αυτή δυσλειτουργεί, τότε και η οικονομία  δυσλειτουργεί.  Οι συνέπειες αναμφισβήτητα είναι τεράστιες», επισήμανε.

3

Η ομιλήτρια τόνισε πως  στην Κύπρο  παραμένει μεγάλο  το ποσοστό των επιχειρήσεων που απέλυσαν ή απολύουν εργαζόμενους,  η ανησυχία και η αβεβαιότητα είναι σοβαροί παράγοντες που ωθούν  τις επιχειρήσεις να απολύουν για να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα τους. « Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης είναι η αύξηση της ανεργίας, η μείωση των χορηγούμενων πιστώσεων από τις Τράπεζες προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Η  αύξηση του κόστους δανειοδότησης, η αύξηση του δημόσιου χρέους, η χρεοκοπία  πολλών επιχειρήσεων, η μεταφορά των δραστηριοτήτων τους σε άλλες περιοχές εκτός Κύπρου και η κατάργηση πολλών κοινωνικών παρεμβάσεων, είναι επίσης αποτέλεσμα της κατάστασης που δημιουργήθηκε» πρόσθεσε, καταλήγοντας πως η σοβαρή αυτή απώλεια ανταγωνιστικότητας, η ανησυχία και η αβεβαιότητα έχουν αποδειχθεί ως οι σοβαρότεροι παράγοντες που ωθούν τους νέους  στο εξωτερικό.

Οι έλληνες δικηγόροι Ιωάννης Μπενετάτος και Βασίλης Παυλόπουλος, υπέδειξαν πως δεν μπορεί να προχωρήσει μια χώρα με συνεχείς κατηγορίες, ενώ χρειάζεται προοπτική ανάπτυξης. «Δεν είναι δυνατό να πληρώνει ο πολίτης τα λάθη άλλων», επισήμανε  ο κ. Μπενετάτος  προσθέτοντας πως «πάντως οι προοπτικές ανάπτυξης της Κύπρου είναι καλές, ενώ η Ελλάδα δεν μπορεί να προσεγγίσει την Κύπρο». Ο κ. Παυλόπουλος από την πλευρά του υπέδειξε πως «η λήθη είναι κακό παράδειγμα όσο δεν παραδειγματίζεσαι».

5

Ο Μάριος Χανίδης, υποψήφιος στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές της Κύπρου, επισήμανε πως είναι σημαντική η γνώση των πραγματικών γεγονότων, τόνισε πως η καταστροφή  στο Μαρί δεν είναι η βασική αιτία για την κατάρρευση της Κυπριακής οικονομίας, παραδέχτηκε πως έγιναν πολλά λάθη από όλες τις κυβερνήσεις, ενώ υπέδειξε, πως «η διαφορά ανάμεσα  σε μας (ΑΚΕΛ)  και αυτούς που κυβερνούν σήμερα, είναι ότι εμείς κοιτάξαμε τον πολίτη, ενώ οι άλλοι κοιτούν τα πάντα με τη λογική των αριθμών». Ο κ. Χανίδης, επισήμανε  πως 30.000 νέοι της Κύπρου έχουν φύγει στο εξωτερικό, ενώ πρότεινε νέα φορολογικά κίνητρα για να έρθουν επενδύσεις από το εξωτερικό. «Ο τουρισμός μας χρειάζεται πλήρη αναπροσαρμογή . Απαιτείται σχεδιασμός, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Δεν μπορεί να ακολουθείς συγκυριακή πολιτική στον τουρισμό, ο οποίος είναι η μεγαλύτερη αιτία εσόδων του Κράτους», κατέληξε.

4

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης  ο Μάριος Χρήστου, οικονομολόγος  στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ( Η Κύπρος μονάχα υπηρεσίες μπορεί να εξάγει. Μας βοήθησε η κυβερνητική σταθερότητα. Δεν έφυγαν από την Κύπρο οι διεθνείς καταθέτες) και η Γιάννα Ορφανίδου, αντιπρόεδρος του Τμήματος Φιλοξενίας, Τουρισμού και Αθλητικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (Ο τουρισμός μας έδωσε  δύναμη μετά  την εισβολή του 1974, αλλά από το 1980 και ύστερα βασίζεται στα δάνεια).

6

Διεξήχθη διάλογος ανάμεσα  στους ομιλητές και τους φοιτητές που παραβρέθηκαν  στην εκδήλωση, οι  οποίοι στην πλειοψηφία τους ζήτησαν την παραδειγματική τιμωρία αυτών που είναι υπεύθυνοι για την κατάρρευση της Κυπριακής οικονομίας. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντώνης Πιτταράς, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Greek Economic Forum,ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος Γιάννης Συνοδινός.

1

 

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι εταιρείες: Libra Group και το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας, Luxury Concierge, K&M Creative, Danaos, Pavlopoulos Benetatos Pappas Law Firm, Athens Medical Group, Dolphin Capital Investors, Yes Hotels, KP INVESTMENT SOLUTIONS, Wind και το East Med Yacht Show.

            

No Comments

Post A Comment